Сертифікація GLOBALGAP

ЩО ТАКЕ GLOBALGAP?
Швидко зростаюче населення світу, зміна звичок харчування та потреб в харчуванні, негативні зміни в екологічному балансі, нові методи ведення сільського господарства та все більш різноманітні методи підготовки і споживання сільськогосподарської продукції пов’язані з деякими проблемами разом з поставками продуктів, нешкідливих для здоров’я людини. Проте, з підвищенням обізнаності споживачів, продукти, які мають гарантії їх безпеки, стали краще, особливо в останні роки. Безпека харчових продуктів безпосередньо пов’язана зі ставленням до навколишнього середовища, здоров’я населення і добробуту, а також до виробництва харчових продуктів, а це означає, що в харчових продуктах немає неприродних компонентів, вони знаходяться на безпечному або прийнятному рівні і що забезпечується гігієна харчування. Роздрібні продавці розробили концепцію «Хороша сільськогосподарська практика» (GAP), щоб гарантувати, що продукти, які вони поставляють своїм клієнтам, безпечні і виробляються відповідно до принципів стійкості. EUREPGAP (GLOBALGAP), ініційований в 1997 році як некомерційна ініціатива Європейської робочої групи по виробництву роздрібних продуктів (EUREP), був запущений Комітетом технічних стандартів EUREPGAP для забезпечення безпеки сільськогосподарської продукції і для забезпечення якості продуктів харчування.

Перш за все, сертифікація GLOBALGAP, що є попередньою умовою для експорту свіжих фруктів і овочів в країни Європейського союзу, є гарантією безпеки продукту для споживачів роздрібних мереж Європейського союзу (ЄС). Споживачі хочуть отримати зобов’язання, що будь-яка їжа, яку вони отримують з полів, не створює ризику для безпеки харчових продуктів і проводиться за допомогою екологічно безпечних методів. Виробник і / або експортер, який хоче експортувати в ЄС, повинен довести споживачеві, що його продукт відповідає цим вимогам. В результаті з’явилася концепція сертифіката GLOBALGAP, випущеного незалежними організаціями, яка показує, що відповідні зобов’язання виконані. Сертифікат GLOBALGAP служить паспортом для виробника і / або експортера, який поставляє продукт на ринок ЄС.

Наша країна прагне до зближення з ЄС і гармонізації стандартів, тому в недалекому майбутньому великі роздрібні торговці будуть вимагати від своїх постачальників сертифіковану продукцію GLOBALGAP як доказ надійності продуктів, які вони пропонують своїм клієнтам. Більшість великих європейських рітейлерів вимагають наявність сертифіката GLOBALGAP від ​​виробників / постачальників перш ніж покласти продукцію на полиці своїх супермаркетів.

Стандарти GLOBALGAP – це стандарти, які визначають мінімальні вимоги безпеки, необхідні споживачем.

Характерною особливістю стандарту є відстеження всього ланцюга виробництва продукції. Одна з головних вимог до виробника є скрупульозне ставлення до фіксування всіх дій під час виробництва продукції. Основний елементи:

  • Стан грунтів і системи їх добрива
  • Посівний матеріал
  • Система захисту рослин
  • Прибирання і зберігання продукції
  • Охорона праці
  • Виробнича санітарія
  • Охорона навколишнього середовища
  • Аналіз ризиків виробництва
  • Процедура розгляду скарг
  • Процедури відстеження і повернення продукції

Вже згадана також як система якості в сільськогосподарському секторі, GLOBALGAP заснована на HACCP та ISO 9001 з точки зору безпеки та якості харчових продуктів, приймаючи інтегровані сільськогосподарські принципи, приділяючи особливу увагу вирощуванню сільськогосподарських культур. ISO 14001 з точки зору екологічного менеджменту та стандартів OHSAS 18001 з точки зору охорони праці і техніки безпеки. Він також передбачає моніторинг методів комплексного управління шкідниками і комплексного управління рослинництвом.